Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

A Doxa, egy kisfiú álma

2014.03.07.
Hírek

A Doxáról elmondhatjuk, hogy a hazánk egyik legismertebb óramárkája, hiszen évtizedek óta egyet jelent a minőségi óra kifejezéssel. Mostani cikkünkben belemélyedünk a legendás márka történelmébe.

Biztosan nem is létezne búváróra, ha nem létezne a Doxa, de a magyar embereknek nem ez az, ami először eszükbe jut ezen márkáról. A II. világháború előtti években a MÁV Doxa órákat adott a vasutasoknak, így a név összeolvadt a pontosság fogalmával. Azt el kell mondani, hogy ismertségéhez hozzátartozik, hogy már a hatvanas években is lehetett Doxa órát kapni.

Ez a márka annyi innovációt hozott a világba, hogy nem is érdemes csak a búvárórákat kiragadni belőle. Georges Ducommun a svájci Le Locle nevet viselő faluban született és már egészen fiatal korában elkezdett vonzódni az órákhoz. Tizenkét évesen beállt inasnak egy órakészítőhöz és egészen huszonegy éves koráig ott dolgozott. 1899-ben végül sikerült megnyitnia saját műhelyét. Az ifjú Georges otthonosan mozgott a javítás, építés és tervezés fázisokban is, sőt az általa elkészített, vagy megjavított órákat személyesen juttatta el a megrendelőihez. A várt siker természetesen nem maradt el, hiszen az 1905-ös és 1906-os Világkiállításon is aranyérmet szereztek művei, melyek egész Európában ismertek voltak.

Docommun egyébként az autók szerelmese is volt, így ahogy lehetősége adódott otthonában garázst, mellette pedig benzinkutat alakított ki. 1911-ben megkapta élete első autógyári megrendelését is, 10 évvel később pedig szerződést kötött a Bugattival, így onnantól kezdve a leghíresebb versenyautóba, a T35-be is Doxa óra került.

Az 1910-es évben jutott el odáig Docommun, hogy hivatalosan is levédesse a Doxa márkanevet és ismert zsebórái mellet elkezdett vasúti és utazóórákat is készíteni. Ezekben az években már egész világra kiterjedő ismertséget szerzett magának a minőségi és pontos órákat gyártó márka. Népszerűségét pedig tovább növelte, hogy az I. világháborúban több hadsereg is Doxa, fekete számlapos és porvédett karórát kapott, ami azért is nagy dolog, mert akkoriban még a a zsebóra volt elfogadott.

Docommun – aki felett már jócskán eljárt az idő – a harmincas évkeben már kivételes kronográfokat is készített.  1936-ban a cég alapítója meghalt, az irányítást pedig Jacques Nardin vette át, aki a veje, és ráadásul az órás világban híres Ulysse Nardin fia volt. Az új tulajdonossal gyorsabb ütemű fejlődés is érkezett a céghez. 1944-ben már piacra dobták a dátumos órákat, pár évvel később pedig a  visszaszámláló másodpercmutatós modelleket is.

A Doxa egy kisfiú álma volt, aki akkor még nem is sejtette, hogy évtizedeken át fognak átívelni sikerei.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.