Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

A felhúzós, vagy az automata a jobb választás?

2014.04.23.
Hírek

Dédszüleink korában már nem számított akkora luxusnak, ha valakinek volt egy jó minőségű karórája, de az szinte rejtély, hogy ezek az órák hogyan képesek a mai napig is tökéletesen működni, szemben egy-két nagyon drága, modern darabbal.

 

 

 

Nos, ha megfelelő szakemberhez visszük kincseinket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azok még évtizedek múlva is működni fognak. Egy-egy örökölt karórát nem csupán illik, de szinte kötelező is alkalmanként viselni, hiszen stílusunk meghatározó eleme ezen kiegészítő. Mostani cikkünkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy miként lehet létjogosultságuk ezen múlt századbeli karóráknak a mai modern darabok mellett? Miért megy tönkre egy-egy karóra pár év használat után?

Egészen egyszerű a válasz: máshogyan viseljük karóráinkat, más az életstílusunk. Ha használati utasításba bele is van írva, hogy óvni kell az órát, vigyázni kell rá, a legtöbb esetben akkor sem veszik figyelembe ezeket a tanácsokat, és nem becsülik meg kellőképpen,  ezért nem is így viselik időmérő szerkezeteiket. Dédapáink, nagyszüleink idején hatalmas érték volt a karóra. Volt, aki több havi fizetését is feláldozta egy-egy értékesebb darabért.

Most lássuk, hogy mit tudunk az órák fejlődéséről. Lényegében két ágazatra oszthatjuk ezen szerkezetek folyamatos fejlődését. Az óra tokozása biztonságos viselést, szerkezete pedig minőségi működését tette és teszi lehetővé a mai napig. Ahogy telnek az évek, úgy fejlődnek a szerkezetek, mert manapság már az sem jelent gondot, ha GPS-t kell egy karórába építeni.

Másik kérdés, hogy jobb-e, ha az óra billegőszabályozójának rugóját automatikusan lehet felhúzni? Az automata órák megjelenésére a következő magyarázat létezik. A tokozás fejlődésének köszönhetjük, hogy a karórák egyre vízállóbbak lettek. Régen a korona környékét parafával tömítették, ami, hogy őszinték legyünk nem volt a legmegfelelőbb megoldás. A korona az órának azon apró része, amivel fel lehet húzni a szerkezetet. Egyébként a legtöbb beázás ezen a helyen történik. Napjainkban már beépítik a koronákba a tömítést, ezért kell nagyon kíméletesen bánni ezzel az apró alkatrésszel. Régen nem azért kellett a koronát kicserélni, mert az beázott, hanem azért mert elkopott, elhasználódott az anyag. A mai modern világban már nehéz lenne elkoptatni a koronát, de a folyamatos húzástól persze tönkremehet. Ezen sorok elolvasása után már meg is van a magyarázat az automata órák meglétére. A mindennapos viselet mellett fejlesztésre volt szükség, hogy a koronát ne kelljen folyamatosan piszkálni. Elegendő, ha a téli, illetve a nyári időszámítás idején igazítjuk meg karóránk koronáját.