Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

A folyékony fémről

2014.06.05.
Hírek

Bár nevéből adódóan minden ember folyékony halmazállapotúnak gondolja, a folyékony fém mégis rácáfol erre a logikai tényre. Akkor mégis honnan kapta nevét ez az anyag, a liquidmetal. A válasz erre nagyon egyszerű.

 

 

 

 

A szóban forgó ötvözet amorf halmazállapotú. Külsőre szilárdnak tűnik, azonban fizikai tulajdonságai jobban hasonlítanak a folyékony anyagok tulajdonságaihoz.

A folyékony fémmel foglalkozó vállalkozás egy egyszerű kaliforniai laborból indult, és a karórák előtt golfütőknél használták fel, alkalmazták a liquidmetal-t. A profi golfjátékosok állítása szerint a hagyományos ütőkhöz viszonyítva, a folyékony fém fejjel ellátottakkal játszani teljesen más érzés. Sajnos azonban az ezen anyagot felhasználó cég hamar tönkrement, mert termékeik a nagy terhelés miatt töredezni kezdtek.

A részvénytársaságként működő Liquidmetal Technologies papírjai hetekig, hónapokig csupán egy dollárt értek egészen addig a napig, amíg az Apple – ami az egyik legismertebb informatikai vállalkozás – exkluzív jogot nem vásárolt magának. Természetesen ez azzal magyarázható, hogy a cég szellemi tulajdona különleges volt, amiben sok fantáziát és lehetőséget láttak.

Egyik különlegességének az ötvözet nagyfokú rugalmassága számított, a másik a keménysége, ami kivételes és kétszer nagyobb, mint a titáné. Meg kell említeni azt is, hogy a folyékony fém rendkívül jól ellenáll a rozsdásodásnak. Amorf halmazállapota miatt lényegében képtelen rozsdásodni.

Szót kell említeni az ötvözet áráról is, mert unciánként nagyjából 1500 dollárba kerül. Ennek az az oka, hogy platinából és berilliumból áll. Levonható tehát az a következtetés, hogy az Omega óragyártó cég miért tart nagymértékű felhasználásától.
A folyékony fémet az Omega egyik Seamaster modelljének lünettájához alkalmazták volna.

Az árérzékenység nem csupán a karóragyártókra, hanem a szórakoztató elektronikai cégekre is igaz. Amíg az Apple nem találja meg a tökéletes módot arra, hogy miként tudnák olcsóbban előállítani a folyékony fémet, addig a gazdaság szerteágazó területein belül csupán néhány ágazatban találkozhatunk ezzel a rendkívül különleges ötvözettel.