Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

A gyári elemek élettartama

2014.02.13.
Hírek

Gyakran előfordul, hogy egy új karóra -néhány napos, vagy hetes- hirtelen megáll. Ilyenkor persze az óra tulajdonosa kétségbe esik, hogy az új ajándékba kapott vagy saját magának vásárolt karóra rossz. Ez a reakció érthető, hiszen azt senki nem veszi számításba, hogy egy gyári elem hamar merül le.

 

 

 

Elmondható, hogy az esetek többségében szerencsére nem a szerkezet meghibásodásáról van szó. A komoly cégek- Casio, Citizen, Timex- minden egyes órájukban kiváló minőségű ezüst-oxid és lítium elemeket használnak. Az említett elem típusok rendkívül tartósak és sokáig lehet őket tárolni anélkül, hogy kapacitáscsökkenéstől kelljen tartanunk. A kiváló minőség mellet azonban sajnos előfordulhat, hogy idő előtt merül le a gyári elem. Hogy mi lehet ennek az oka, most kiderítjük!

Először is ejtsünk pár szót az elemek előéletéről mielőtt még behelyezik őket a szerkezetekbe. El kell mondani, hogy a gyártók nem saját gyártású elemeket használnak, hanem a világ nagy és neves gyártóinak valamelyikét vásárolják meg. Sony, Energizer, Maxell és Panasonic. Talán ezek a legnagyobb márkák, amelyekre bátran lehet számítani. Vannak alkalmak, amikor óriási mennyiségű elemet rendelnek ezen cégektől, így a piaci árnál jóval olcsóbban jutnak hozzájuk. Azért van szükség a nagy készletre, hogy ne akadozzon a vásárlók igényeinek kielégítése. A raktározásból fakadóan előfordulhat, hogy egy-egy órát hosszú éveken keresztül tárolnak, anélkül, hogy használnák őket. Meglehet, hogy a kereskedelemben töltött idő öt-tízszeresét töltik a raktárban az elemek nem biztos, hogy a legideálisabb körülmények között. Ilyen esetekben a legjobb elemeknél is történhet bizonyos szintű kapacitáscsökkenés.

Miután elkészült, szintén szükség van a szerkezet raktározására. A gyártók utolsó lépésként szokták a gombelemeket elhelyezni, innentől kezdve pedig folyamatos terhelés alá kerülnek az elemek. Ebben a fázisban a motor nem működik, a mozgó alkatrészek pedig nyugalmi állapotban vannak, ennek köszönhetően kisebb a szerkezet áramfelvétele. A kész szerkezeteket gyakran hónapokig raktározzák a tokba való beszerelés előtt.

Amikor elkészül az óra következik a gyári szintű raktározás. Hosszú hónapokig várják a karórák, hogy megrendelésektől függően elkerüljenek a központi elosztóba. Ezután újabb raktározás következik, majd eljutnak a nagy kereskedelmekbe, ahol szintén eltöltenek egy kis időt. A nagy kereskedelmekből a kiskereskedőkhöz, boltokba kerülnek az órák, ahol megvásárolják őket.

Összegzésként elmondható, hogy a gyártási és a használatba vételi időpont között jó pár hónap, jelentős idő telhet el. Ezen idő alatt az elemek már 100%-os terhelésnek vannak kitéve, így veszíthetnek kapacitásukból. Nincs szükség tehát aggodalomra, ha az újonnan vásárolt karóra idő előtt megáll, ez a jelenség nem szerkezeti okokra vezethető vissza.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.