Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

A karóra szerkezetek legfontosabb fogalmai

2014.08.22.
Hírek

Az időmérők világában sokszor találkozhatunk olyan szavakkal, fogalmakkal, melyeket nem feltétlenül értünk. Ebből kifolyólag most összeszedtünk a fontosabbakat a karórák szerkezetét illetően, melyekkel mindenképp érdemes tisztában lenni, ha már birtokunkban van, vagy netán vásárolni szeretnénk egy időmérőt.

 

 

 

 

Kaliber: a karórák belső szerkezetének elnevezése.

Óraműlap: alaplemeznek vagy platninak is szokták hívni, ez a szerkezet alapja. A hidak és a tengely egyik oldalának megtartására hivatott.

Csavaros hátlap: olyan típusú hátlap, mely a tokba van csavarozva. Többnyire búváróráknál jelenik meg.

Korona: egy gomb, mely az óraszerkezet felhúzására és beállítására szolgál.

Csavaros, menetes korona: egy olyan típusú korona, mely a jobb vízállóság érdekében egy tőmítőgyűrű közbeiktatásával illeszkedik a tokból kiálló csőre. Ezt is búváróráknál alkalmazzák leginkább.

Tömítőgyűrű: a víz beáramlásának megakadályozására hivatott. A hátlapon az üvegnél, a koronánál és a nyomógomboknál található.

Rotor: lengősúly, mely az automata órák esetében a rugóház rugójának megfeszítésére szolgál. A mozgási energiából táplálkozik. Mérete általában a szerkezet fele és középen rögzített, de létezik mikrorotor is, amely kisebb és nem középen van rögzítve.

Tárolórugó: automatikával vagy kézzel felhúzott rugó, mely az óra mozgásához szükséges energiát biztosítja.

Lünetta: a számlap körüli gyűrűt nevezik így, mely sok esetben inkább csak díszítő funkcióval bír.

Tourbillon: az az egység, mely a gátszerkezetet és a billegőkereket foglalja magába. A saját tengelye körül is forog, melynek ideje általában 1 perc, így a másodpercmutató kerekének tengelyét is magában szokta foglalni. Eredetileg a különböző járáseltérések kiküszöbölésére találták ki, manapság már javarészt esztétikai célokat szolgál, bonyolultsága miatt meglehetősen drágán.

Csapágykő: mesterségesen előállított drágakő, mely a szerkezetben lévő tengelyek csapágyaként csökkenti azok súrlódását és kopását.

Antimágneses óraszerkezet: mivel a mágneses tér hatása az óraszerkezet működését befolyásolja, így az ilyen típusú órák alkatrészei olyan anyagból készülnek, melyekre nincs hatással a mágneses tér.