Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

A magyar óragyártás története

2013.11.29.
Hírek

A karóra piac hemzseg a külföldi óragyártók modelljeitől. Felmerülhet a kérdés, hogy létezik-e magyar óragyártás? Mindennemű utánajárás nélkül könnyen rá lehetne vágni a választ, hogy nem. Mi azonban kutakodtunk egy kicsit és a következő eredményt kaptuk.

Sok olvasás és böngészés után megállapíthatjuk, hogy nem könnyű információkat szerezni a magyar óragyártásról, de nem adtuk fel és most bemutatunk két ismert céget.

 

Először Becsei Áront szeretnénk megemlíteni, aki a szakemberek között jobban, közemberek körében kevésbé ismert fiatal, hazai óramester, nevéhez a Bexei órák kötődnek. A csupán 30 éves óramester túlzásoktól mentes, mégis igen komoly szerkezetet tervezett és épített meg kézzel, melynek a Primus nevet adta. A háromtengelyes, drágakő-csapágyazású tourbillon nemcsak történelmet írt, de rendkívül látványos is. A svájci kiállításokon is felkeltette a figyelmet, hiszen ilyen komplex szerkezet ezen kívül nem létezik. Becsei nyilatkozatai alapján megállapítható, hogy ez az óra az első, amely teljesen magyar tervezésű és gyártmányú. Ezzel pedig magyarázható, hogy miért nem lehet a magyar óragyártásról bőségesen tájékozódni, hiszen a legkiemelkedőbb személyiség ez a 30 éves fiatalember. Az egyedi, hosszadalmas tervezés és a kézi összeszerelés miatt nem valószínű, hogy tömegesen jelennének meg a Bexei órák a kereskedőknél. Ezeknél a karóráknál sokkal fontosabb a folyamatos fejlesztés, a minőség és az egyedi darabok, Becsei Áron pedig megállás nélkül fejleszti modelljeit.

A második példa az Astron, mely weboldalán a legjobb svájci óraműveket és a gyártás magas minőségét hirdeti. Az Astron még ma is jól működő, tömegtermelő cég, óráik gyártását és tervezését egy 7 tagú csapat felügyeli. A tömeggyártás által mindenki számára elérhetővé tették az olcsóbb, de minőségi órákat. Kollekciójuk női és férfi karórákból, különleges ékszer- és zsebórákból áll. Az Astron célja, hogy esztétikus külsejű, mindennapi használatra alkalmas órákat gyártson. A cég nagy előnye, hogy élen jár az európai bőrbarát anyagok használatában, így előszeretettel építik óráikba a titánium és nikkelmentes anyagokat. Az Astron évek múltán kinőtte a családi vállalkozást és komoly hazai, valamint külföldi viszonteladói hálózattal rendelkező manufaktúrává vált.

Az óragyártás történelméről még annyit lehet elmondani, hogy a monarchia korában volt néhány műhely, amely külföldi tervek alapján állították össze az állóórákat. Később a Magyar Optikai Műveknek köszönhetően sorozatgyártásban készültek ébresztő-és sakkórák.