Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

A pontosság mintaszobrai

2014.02.24.
Hírek

Az órákkal szemben támasztott legnagyobb elvárás a pontosság. Működés módjától és a szerkezet típusától függően két csoportra lehet osztani a karórákat. Az egyik csoport a hagyományos, rugóval ellátott mechanikus órák, a másik pedig a kvarcórák csoportja. El kell mondanunk, hogy pontosság tekintetében óriási különbség van e két csoport között.

 

 

 

Egy felső kategóriás mechanikus óránál megengedett a napi +/- 25 mp-es eltérés, hiszen még a Chronometer minősítésű óráknál is előfordulhat, hogy napi -4/+6 mp-es különbséget ütnek. Kvarcórák esetén a havi 30 mp-azaz napi 1 mp- különbség elfogadható. Érezhető, hogy a kvarcórák sokkal pontosabbak, de a Casio és Citizen márkajelzésű, rádiójel vezérelt karórák még ezen szerkezeteknél is pontosabbak.

Az atomóra számít a világ legpontosabb időmérő eszközének. Az imént felsorolt eltéréseket az atomóra körülbelül 1 millió év alatt ütné csak félre. Az atomóra tehát 365 milliószor pontosabb egy kvarcóránál. Sajnos az atomóra szerkezete, ára és mérete sem teszi lehetővé a mindennapi viseletet és tömeges terjedését. A Casio és Citizen szakemberei viszont megálmodták a tökéletes megoldást arra, hogy az általuk forgalomba helyezett karórák szinte atomóra pontosságúak legyenek.

Lássuk ezen karórák működési elvét. Ahogyan már többször is szó esett róla, egy kvarcóra naponta körülbelül 1 mp-es különbséget is mutathat, ami átállítás nélkül egy hónap múlva 30 mp-es, fél év múlva pedig 3 perces késés vagy sietés is lehet. Egy rádiójel vezérelt karóra azonban akkor is pontos marad, ha közben időátállítás is történik. De hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű. Atomórák a világ számos pontján működnek, melyek jelüket rádióadó torony segítségével szórják. Ezek a jelek 1500 km távolságból is tökéletesen befoghatóak. A vételéhez szükséges egységet pedig a Casio, valamint a Citizen rádiójel vezérelt karórákba építik. Ezek a különleges karórák képesek önmaguktól átállni a nyári és téli időszámításra is.

A pontosítás a következőképpen történik. Az órák naponta egyszer, vagy többször-függően a típustól- azonos időben vételi módba kapcsolják magukat, majd a beérkező jelhez állítják magukat. Ha valamilyen okból kifolyólag nem sikerül átváltaniuk vételi módba, akkor sincs baj, hiszen ezek az órák néhány szinkronizálás elmulasztása mellett is a legpontosabbak tudnak maradni.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.