Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

Amit az elem nélküli karórákról tudni érdemes

2014.07.31.
Hírek

A viszonylag újdonságnak számító elem nélkül működő időmérők készítésében természetesen a japán Citizen és Casió óragyártó cégek ugyancsak élen járnak, mint annyi minden másban Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a kuriózumok, tehát ideje „megismerkedni” velük.

 

 

 

 

A két cégtől, két hasonló működési elvű technológia származik. A Citizen nevéhez az úgynevezett Eco-Drive, míg a Casio-hoz a Tough Solar technológia köthető. A címből és a bevezetőből már biztosan kikövetkeztettük, hogy az ilyen technológiájú karórákban nincs elem, hanem helyette természetes fényből nyerik a működéshez szükséges elektromos energiát. Mindkettőnél azonos, hogy a fényt először elektromos energiává formálják át, melyet aztán eltárolnak. Emiatt nem szükséges 0-24 óráig fény közelében lennie egy ilyen időmérőnek, hiszen anélkül is működni fog. Persze törekedni kell rendszeres viselésére, mely által mindig lesz energia utánpótlás.

Az Eco-Drive esetében az óraszerkezet alapja egy „hagyományos” kvarc szerkezet, csak többek között az elemek helyén egy kondenzátor található. A technológia röviden összefoglalva úgy működik, hogy a természetes fény áthatol az óraüvegen, illetve a speciális fényáteresztő számlapon is. Ez alatt egy úgynevezett solar cella helyezkedik el, mely begyűjti a fényt, és elektromos energiává alakítja át aztán. Ebből következik, hogyha a fénysugarak folyamatosan beérkeznek, akkor karóránk állandóan működni fog. Azonban a fejlesztők kiküszöbölték, hogy ne csupán fény esetén működjön karóránk, mivel elhelyeztek benne egy különleges energiatárolót, melynek köszönhetően időmérőnk hónapokon vagy akár éveken keresztül képes működni teljes sötétségben.

Most, hogy nagy vonalakban tisztában vagyunk e karórák működési elvével, már csak azt kell tudnunk, hogy miért is jó nekünk egy ilyen darab. Kezdjük talán a legalapvetőbb dologgal: nem kell bele elem, tehát nem kell pluszba költenünk rá, illetve nem is kell aggódnunk miatta. Persze egy karóra esetében azért egy elemcsere nem olyan húzós beruházás, de ha az egész élettartamát nézzük, akkor bizony nem egy, hanem sok gombelem és csere írható számlájára. Továbbá nem érhetnek olyan kellemetlen meglepetések, mint például az elemből kifolyó sav, mely akár súlyosan károsíthatja időmérőnket, vagy váratlan, netán idő előtti lemerülés. Másik előnye e karóráknak, hogy nem termelünk általuk feleslegesen lemerült elemeket, melyekkel környezetünknek árthatunk. Ez sem egy elhanyagolható tény, hiszen ha nagy számokban gondolkodunk, és azt feltételezzük, hogy sokan lecserélik órájukat ilyen elem nélkül működő típusra, akkor bizony hatalmas szennyeződéstől óvjuk meg a természetet.

Mindent összevetve tehát nem csupán saját magunknak spórolunk, hanem környezetünket is védjük, ha ilyen időmérő mellett döntünk.