Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Az első kvarc órához vezető út

2014.06.13.
Hírek

Az első elektromos óra megjelenése után a következő mérföldkő a karógyártásban a kvarcórák megjelenése volt. Nagyon sokan keverik össze – tévesen – a kvarcórákat a digitális kijelzővel felszerelt órákkal. Azonban a kvarckristály használata időmérési technológia, nincs köze a külsőségekhez, a megjelenéshez. Számlapos óráknál is ugyanúgy használható a kvarckristály.

 

 

 

Ezen órák története egészen a XX. század ’20-as éveire vezethető vissza. Ezekben az években fedezték fel a kvarckristály piezoelektromos hatását. A jelenség a következő módon zajlik. Egy piezoelektromos tulajdonsággal rendelkező anyag összenyomásával elektromos feszültség keletkezik, és elektromos mezőbe helyezve megváltozik az alakja. Kicsit érthetőbben megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a kvarckristály elektromos feszültség hatására eldeformálódik. Az egyik irányba megnyúlik, a másik irányba pedig összenyomódik, így jön létre a rezgő mozgás. Ez a jelenség önmagában még kevés az idő pontos mérésére, azonban a kristály rendelkezik más hasznos tulajdonsággal is. A rezgési frekvenciáját nagyon pontosan tudja tartani, ezért a rezgésszám állandósága miatt a kvarckristály technológia nagyon pontos.


Az első kvarcórákat Warren Marrison és J.W. Horton alkotta meg. Természetesen az első órák még igen nagyméretűek voltak, az elektroncsövek miatt átlagon felüliek voltak. 1927-ben Bell laborjába került első épített szerkezetük. Abban az esetben, ha a kvarckristályokat állandó hőmérsékleten tudták tartani, napi 0,001 másodperces pontosságot is tudtak tartani. Méretükből adódóan ezek a modellek nem voltak túl fogyasztóbarát karórák.


A méretcsökkenésre a tranzisztoros technológia hozott megoldást, mely az 1960-as évekre tökéletesedett. A Seiko cég nevéhez fűződik az első kvarc-oszcillátoros karóra, melyet 1968-ban dobtak piacra. Ez a karóra a Seiko Astron modellje volt.


A kvarcórák szinte azonnal hatalmas sikereket ért el és vált népszerűvé, így elmondható, hogy a svájci óragyártás majdnem csődbe ment, hiszen ők inkább a mechanikus modellekre építettek. A ’70-es években a kvarcórák még nagyin drágák voltak, köszönhetően az összetett és nagyon jó minőségű technikának. A ’80-as években váltották fel a drága órákat az olcsó, műanyag tokozású modellek.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.