Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Az órák vízállósága

2013.11.25.
Hírek

Az órák vízállósága egy olyan téma, amit alaposan körbe kell járni. Muszáj tájékozódni azért, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés használat során az új órával kapcsolatban.

Lássuk először, hogy általában milyen jelölésekkel találkozhatunk, ami a vízállóság mértékét mutatja.

 

 

20BAR (200M)- fokozottan vízálló
Az ilyen órák 20 BAR nyomásig kitűnően ellenállnak a nyomásának. Úszni, fürdeni, de még könnyű búvárkodni is nyugodtan lehet viselésük közben. Vízi sportokhoz is használható, azonban mély tengeri búvárkodáshoz már nem ajánlott használni!

10BAR (100M) - fokozottan vízálló
10 BAR nyomásig ellenálló órákat is fokozottan vízállónak nevezhetjük. Ugyanúgy lehet fürdeni és könnyű búvárkodni, viszont ezeket az órákat már a vízisportokhoz - mint például vízisí, jet-ski - nem tanácsos viselni, mert nem biztos hogy el vannak látva koronazárral, menetes koronával.

5BAR (50M) - mérsékelten vízálló
Az ilyen órákban nyugodtan lehet úszni, fürdeni, strandolni is, de vízbe ugrálni, csúszdázni és hirtelen nyomásnak kitenni-például tengeri hullámzás- tilos!

WR 30 Cseppálló tokozás (3 BAR)
Ezek az órák ellenállnak a fröccsenő víznek. Zuhanyozni, esőben és autó mosás közben is lehet viselni, de tilos közvetlen víznyomásnak kitenni, valamint direkt vízbe tenni!

Water resistant - Cseppálló tokozás
Az óra elbírja a fröccsenő vizet, tartósan azonban nem érintkezhet sem vízzel, sem izzadtsággal, tehát úszni, zuhanyozni, fürdeni is tilos az órában!

Nem vízálló - nincs jelölés!
Az óra tömítései a víztől és portól nem nyújtanak védelmet, ezért kizárólag száraz, pormentes helyen és időben lehet viselni. Vízzel egyáltalán nem érintkezhet, tehát a nyári forróságban kifejezetten nem ajánlott ezeket az órákat viselni, mert könnyen bepárásodhatnak az izzadtságtól!

A vízben az órára ható nyomás két dologból tevődik össze. A statikus nyomás a vízmélységgel megegyező magasságú vízoszlop nyomását jelenti (azt ATM-ben megadott értékek ezt jelölik), a dinamikus nyomás pedig a vízben történő mozgás, vagy a hullámzásból következik. Ez utóbbi sokszor meghaladhatja a statikus nyomás értékét. Zuhanyzáskor, záporeső alkalmával az órát érő vízcseppek jelentős dinamikus nyomásnak teszik ki a tömítéseket. Ilyenkor nagyon erősen próbál a víz bejutni az óra belsejébe, mint mondjuk mozdulatlan helyzetben, tengerben, ezért a gyakorlatban például egy 50m (vagy 5 ATM) jelölésű órát nem arra terveztek, hogy 50 méter vízmélységig bármilyen körülmények között ellenáll a víz nyomásának, hanem tulajdonképpen ez egy egyezményes és névleges érték.

Az, hogy egy óra mennyire vízálló sok mindentől függ, a szélsőséges körülményektől, amelyekre érdemes odafigyelni. A vízálló órák is beázhatnak, ha a következő tényezők fennállnak. Az órát sosem szabad túl meleg, vagy túl hideg vízbe, gőzfürdőbe, vagy szaunába vinni, továbbá hirtelen hőmérséklet-ingadozásnak kitenni. A tűző napon könnyen felforrósodhat az óra, ezután tilos hideg vízbe nyúlni. Nem szabad víz alatt nyomkodni, piszkálni a gombokat, az igazító gombot (koronát) pedig kifejezetten tilos kihúzni! Vízbe menetel előtt mindig ellenőrizni kell a koronazáras órákat, hogy az nincs-e kilazulva. A tömítések néhány év után könnyen elöregedhetnek, ezért tanácsos időnként, 2-3 évente- szakszervizben kicseréltetni!

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.