Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

Elemcsere után meddig működik a karóra?

2014.01.26.
Hírek

Ez a kérdés sokakat foglalkoztathat, viszont rövid választ nem lehet rá adni. Lássuk először, hogy milyen tényezőktől függ egy elem élettartama.

Kapacitás
A gombelemek kapacitása rendkívül eltérő, az egyik tényező a minőség. Az olcsó alkáli, piacokon kapható féltartós elemek nagyon megbízhatatlanok és sok esetben csak az ígért teljesítmény töredékére képesek. Nem mellesleg gyakran a sav is kifolyik belőlük, ami tönkreteszi a karórát.

 

Jobb, ha a gyári előírásoknak megfelelő, kifogástalan minőségű tartós ezüstoxidos (1.5V) és lítium (3V) elemeket tetetünk óráinkba. A Maxell, Sony és Energizer is olyan elemeket gyártanak, melyek közel azonos kapacitásúak és nagyon megbízhatóak. Megerősítésként elmondható, hogy az elmúlt 26 évben egyetlen hibás elem sem került ki ezen gyártók üzemeiből.

Az ezüst-oxid elemek kapacitásukat hosszú éveken keresztül képesek megőrizni. Szobahőmérsékleten tárolva is csak körülbelül 10%-ot veszítenek, de hűtőben tárolva 0°C körüli hőmérsékleten 10 év alatt is csupán 7%-ot veszítenek eredeti kapacitásukból.

Gyárilag számolt élettartam
A várható élettartamot a gyártók ún. specifikációkban adják meg. Manapság már azt az irányelvet követik, hogy az elemcsere szükségessége ne legyen kevesebb, mint 1 év. Találkozhatunk azonban olyan elemekkel is, amelyek akár 5 évig is bírják és a Casio olyan kvarcórát is gyárt, ami 10 évig is elketyeg egy elemmel.

Kiegészítő funkciók
A mai modern kvarcórák már számos funkcióval rendelkeznek. Világítanak, riasztanak és ébresztenek. A plusz funkciókat használva tudnunk kell, hogy ezek is jelentősen rövidíti az elem élettartamát. Ha naponta csupán egy alkalommal vesszük igénybe ezen funkcióit még átlagosnak nevezhetjük használatukat.

Az olaj állapota
A motor és a hozzákapcsoló fogaskerekek állandó mozgásban vannak. A mozgó részek közötti súrlódás csökkentésére különböző kenőanyagokat, olajokat használnak. Ezek az anyagok képesek elöregedni és pár év alatt elveszítik jótékony hatásukat. Az ezen okból keletkező fokozódott súrlódás jobban igénybe veszi a motort. A nagy terhelés több áramfelvétellel társul, ami azt eredményezi, hogy az elem sokkal gyorsabban merül le.