Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Ezért állnak az órák mutatói 10 óra 10 percen

2013.12.13.
Hírek

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy az órásoknál és a reklámokban az órák mutatói 10 óra 10 percen állnak. Abraham Lincolnról is szó lesz, de fontosabb az esztétikum, melyet napjainkban már tanítanak az órásoknak.

A reklámokban, hirdetésekben látható analóg órák nagy része 10 óra 10 percen áll- vagy ehhez az időponthoz nagyon közel. Ezt magyarázni lehet a Lincoln iránti tisztelettel is, hiszen 1865. április 15-i halálának időpontjára akarták beállítani az órákat. Az elnök végül reggel 7 óra 22 perckor hunyt el, de a halálos lövés este 10 óra 15 perckor dörrent el.

Ezen legenda mellett magyarázatot adhat az órások között elindult lassú folyamat is. A 10 óra 10 perces mutatóállás nem igazán köthető egyetlen legendás eseményhez sem. Ahogyan teltek az évek, a mutatók jártak körbe, hogy megtalálják a legesztétikusabb beállást. Órás katalógusokat olvasgatva leszűrhetjük azt a tényt, hogy az óramutatók szimmetriájára vonatkozó elv nagyjából 1870 körül indult. Évek alatt alakult ki az elfogadott irány: 8 óra 20 perc, ennek oka az esztétikum volt. Az órákon a márkajelzés általában a 12-es alá kerül, a modell neve a 6-os felé, a dátum pedig a 3-as mellé, ezeket a jelzéseket pedig nem volt tanácsos eltakarni. A félbevágott óra sem túl esztétikus, ezért nem állnak a mutatók 12 óra 30 percnél, valamint az sem jó, ha fedi egymást a perc- és az óramutató. A 8 óra 20 perces állás tehát nem takart el semmilyen fontos részletet, a mutatók pedig szép szöget zártak be.

Idővel rájöttek, hogy a lefelé konyuló mutatók nem túl pozitív kisugárzásúak, ebből kifolyólag tükrözték ezt a pozíciót 10 óra 10 percre. Esztétikus látvány, hiszen a két mutató mosolyt csal az ember arcára, valamint praktikusak, mert körbeölelik a márkajelzést, ezzel rávezetik a vásárló tekintetét. Egy órás elmondta, hogy ezt az állást az iskolában tanítják, valamint, hogy a boltokban leginkább csak a fali- és ébresztőórák esetén találkozhatunk ezzel a beállítással, hiszen a karórák többsége már nem felhúzós, hanem elemes, így azok mutatói járnak.

Persze ez nem kötelezően betartandó szabály, de ha jobban megfigyeljük akkor észrevehetjük az óraszalonokban ezt a jelenséget. A legtökéletesebb azonban ha 10 óra 8 percre állítjuk az órát, hiszen akkor nem takarja el a percmutató a második beosztást (vagy magát a számot).

Úgy tűnik, hogy köthetjük legendás eseményhez is, és egyszerű esztétikai kérdéshez is az óramutatók állását.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.