Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Ha eljön a karbantartás ideje...

2014.08.08.
Hírek

Az automata és a mechanikus órák szerkezetét legalább 5 évente érdemes teljes körű szervizelés alá vetni. Ennek köszönhetően meghosszabbítható karóránk élettartama, valamint szabályozható pontossága is. De vajon pontosan miket is „művelnek” ilyenkor kincsként tekintett időmérőinkkel?

 

 

 

Nos azokon a helyeken, ahol ténylegesen odafigyelnek és körültekintően járnak el, ott először is az óraszerkezet megtisztításával kezdik a procedúrát. A kerékrendszerrel kezdve a hajszálrugón és a rugóházon át, a csapágylemezekig minden apró kis alkatrészt kiszerelnek és megtisztítanak.

A szerviz alatt bizonyosan sor kerül olajozásra is. Az órában található kenőanyag ugyebár a léptető motor és a hozzá kapcsolódó fogaskerekek között fellépő súrlódóerő csökkentésére hivatott. Minél nagyobb ez a súrlódóerő, annál nagyobb áramfelvételre lesz szüksége karóránknak a működéshez, amely ezáltal az óraelem élettartamát is befolyásolja. Ennek időszakonkénti cseréje tehát több szempontból is fontos.

Az óra üvege, tokja és szíja alapanyaguknak megfelelően, aprólékos tisztításon, illetve polírozáson esnek át. A szíj tisztán tartása nem csupán élettartamának növelése érdekében fontos, hanem egészségügyi szempontokból kifolyólag is. A polírozás során a súrlódás okozta karcokat tüntetik el, így ennek köszönhetően gyakorlatilag teljesen újnak fog tűnni karóránk. A tömítés tekintetében szükség esetén cserére kerülhet sor, jó állapot esetén viszont szintén tisztításra, zsírozásra, és némi felújításra. A tömítések átvizsgálásával, feljavításával ugyebár karóránk vízállóságát igyekeznek visszaállítani eredeti állapotába.

Az óraszerkezet pontosságát is szabályozzák egy ilyen karbantartás során, melyet általában speciális műszer segítségével végeznek. Ezt megelőzően azonban először is megvizsgálják, ellenőrzik az óra pontosságát és járáseltérését, majd ehhez mérten javítják azt.

A szervizelés során többnyire szétszerelik karóránkat, így az esetleges párásodást is megszüntetik az időmérő szakszerű kiszárításával. Ezen kívül természetesen sor kerül az elemek élettartamának felmérésére, szükség esetén cseréjére.

Egy ilyen szervizelés tehát nem végezhető el egyszerűen otthon, ne is próbálkozzunk vele, hiszen sokkal nagyobb bajt eredményezhetünk. Érdemes tehát időmérőnket minél korszerűbb, minél modernebb szakszervizbe elvinni, hiszen annál precízebben, gyorsabban zajlik le a karbantartási folyamat.
tó karóránk élettartama, valamint szabályozható pontossága is. De vajon pontosan miket is „művelnek” ilyenkor kincsként tekintett időmérőinkkel?

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.