Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

Külső tényezőket kihasználó órák

2014.02.20.
Hírek

Mind ismerjük már az órák működési elveit, hiszen annyit olvastunk már róla. Mostani cikkünkben azokról az órákról fogunk érdekességeket elárulni, melyek valamilyen környezeti vagy külső tényező segítségével működnek.

 

 

 

Napóra
Fali napórákkal ma is találkozhatunk templomok, kolostorok vagy kastélyok falain. A pálcát, mely az árnyékot veti a felállítás helyének földrajzi szélességéhez állítják. Érdekesség, hogy egy perzsa költő és csillagász- Omar Khajjám- napóra segítségével hozta létre az iszlám naptárat.

A napórák hordozható változatait már az egyiptomiak is ismerték. T-alakú fából faragott eszközük felső részének árnyéka a hosszabb részre esett és az odavésett római számok segítségével jelezte az időt.

Holdóra, csillagóra
Mivel a Hold mozgása bonyolult, ezért fényének felhasználása időmérésre is komplikált és körülményes volt. Sajnos ezen tény miatt a holdórák nem terjedtek el.

Az asztrolábium olyan műszernek készült, mely használható csillagóraként is pontos mérésre. Mutatók, elmozdítható körök és az égitestek helyzetének felhasználását segítő eszközök lehetővé tették, hogy nem csupán az éjszakai időt tudják mérni. Az arab világban volt a legismertebb és legelterjedtebb az asztrolábium használata. Hajózásban és a tudósok vizsgálódásában nagy segítséget adott ez az eszköz.

Gyertyaóra
Ez egy középkori találmány, melyet eleinte a kolostorokban használtak, hogy mérni tudják az éjszaka múlását. Az „Egy gyertyányi idő telt el” mondás ebből az időből származik és a gyertyaórára utal. Amennyiben a virrasztó barát elbóbiskolt, akkor a „körmére égett”. A félórás periódust mérő tűzóra szintén gyertyával működött, de ennél a szerkezetnél nem a gyertya méretének változását figyelték. A gyertyafény vízszintes lécre esett és ahogy égett a gyertya a fény úgy kúszott feljebb. Akkoriban az olajlámpákat is használták időmérésre, ott pedig az olajszint süllyedését figyelték az emberek.