Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

Miért válasszunk kerámia karórát?

2014.01.17.
Hírek

Volt idő, amikor a karórákat csak bőrből vagy fémből készült szíjakkal szerelték fel. Igen népszerűnek számítottak a rozsdamentes acélból és aranyból készült darabok. Napjainkban azonban a kerámia karórák nevezhetőek szinte a legnépszerűbb daraboknak. Mostani cikkünkben eláruljuk, hogy milyen jó tulajdonságokkal is rendelkeznek ezek a karórák!

 

 

 

Milyen kerámiát használnak?

Nos, azt még a legelején le kell szögezni, hogy az óragyártásban használt kerámiának semmi köze a fazekasmesterséghez és a konyhai edényekhez. Az órákhoz használt kerámia szintetikus anyag, úgy is mondhatnánk, hogy high-tech kerámia. Magas hőmérsékletre hevítve ötvözik a szilícium-karbidot, az alumíniumot, az ittriumot és a cirkóniumot, amit aztán szakemberek munkálnak meg és dolgoznak össze. Az első kerámiából készült karóra modellt a svájci székhelyű Rado cég dobta piacra 1986-ban.

Miután látták a Rado sikerét, más cégek is a kerámiához nyúltak és sorra jelentek meg a forgalomban ezek a karórák. Az első modelleket tartósságuk miatt leginkább azok az emberek vásárolták, akik természetkedvelők voltak, sok időt töltöttek a szabadban. A XXI. század elejétől kezdve rengeteg cég állt sorba azért, hogy high-tech karóráikat kínálhassák nőknek és férfiaknak is egyaránt.

Előnyei

A kerámia karórákról egyöntetűen elmondhatjuk, hogy tartósak, ezt pedig több teszt eredményéből tudhatjuk meg. A híres Vickers keménységi teszten például 1250 HV értéket ért el, ami azt jelenti, hogy a kerámia egy nagyon tartós anyag. Ezzel a teszttel szokták egyébként a gyémántokat is bevizsgálni. Egy másik teszten pedig a maximálisan elérhető 10 pontból 9.1-et zsebelt be a kerámia. Tartósságát összegezve elmondható, hogy szemben a hagyományos kerámiával, a karórákhoz használt kerámia nem törik akkor sem, ha kemény felülettel találkozik, ezért viselhető a mindennapokban.

Bár nagyon tartós, mégsem kényelmetlen a viselete. Nagyon vékony és könnyű anyagról van szó. Egy hagyományos fém szíjazású óra súlya érezhető a csuklón viselve, ezzel szemben a kerámia karóra nem jár ilyen érzéssel. Ez az anyag sima felületű, kellemes hőmérsékletű és hipoallergén, ezáltal az az ember is viselhet órát, akinek fém allergiája van. A kerámia órákat vásárló embereket megkérdezve leszűrhetjük azt a következtetést, miszerint ezen modellek viselése sokkal kényelmesebb, kellemesebb mint egy hagyományos fém szíjas óráé.

Egyik legnagyobb pozitívuma, hogy ellenállnak a karcoknak. A kerámia karórák ebből fakadóan évek múltán is teljesen újnak látszanak. Ez a magas fokú tartóssága két összetevőjének - a cirkóniumnak és az ittriumnak - köszönhető. Karcállósága mellett érdemes szót ejteni hidrofób bevonatáról is, ami által vízálló is lesz az óra. A szíj nem fog kifakulni, deformálódni a rákerülő izzadtság sóitól sem és a csapvíztől sem, ezért lényegében éjjel-nappal viselhetjük kedvenc karóránkat. A karcok és a vízzel szembeni ellenállósága mellett fontos megemlíteni azt is, hogy a kerámia karórák rendkívül jól viselik az időjárási viszontagságokat. Ezek a tulajdonságok garantáltan megvédik az óra elektronikai szerkezetét, mely biztosítja a hosszú élettartamot.