Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Mik befolyásolhatják az óraelem élettartamát?

2014.08.18.
Hírek

Időmérőnknél fontos témának tekinthető az óránkat működtető elemek élettartama. Ebben a cikkünkben ezért most erről ejtünk pár szót.

Kellemetlen szituációt tud eredményezni, ha egyik reggel arra ébredünk fel, hogy az óramutatók már nem mozognak karóránkban. A legtöbb embernek lehet, hogy nem is a lemerült elemek jutnak eszébe róla elsőként, hanem valami sokkal komolyabb probléma. Az esetek többségében azért  inkább az óraelemek állnak a háttérben, de rossz minőségű termékek alkalmazásánál akár nagyobb meghibásodás is fennállhat.

 

Természetesen kecsegtető áruk miatt szívesen választjuk őket, de valójában több hátránnyal rendelkeznek, mint előnnyel. Ezek a javarészt piacokon beszerezhető gombelemek egyrészt rövid ideig bírják, másrészt sajnos megeshet, hogy kifolyik belőlük a sav. Ez utóbbi esetben bizony súlyosabb károk is keletkezhetnek karóránkban, így nem éri meg kockáztatni velük. Bízzuk inkább szakemberre a választást, vagy mi magunk keressünk márkásabb elemeket. Szóba jöhet például az Energizer, a Maxell, vagy a Sony, és ezek között is az ezüst oxidos termékeket részesítsük előnyben. Ilyen jó minőségű elemeknél már hosszabb, tartós élettartamra számíthatunk, ezért ne sajnáljuk a pénzt rájuk.

A gombelemek kapacitása a minőségen túl a méretüktől is függ. A csupán pár mm-esek gyengébb teljesítményűek, a nagyobbak pedig értelemszerűen erősebbek. Kifinomultabb, kisebb női időmérőkbe általában apróbb elemeknek terveznek helyet, a nagyobb férfi karórákba pedig méretesebbeknek. Karóránként az is eltérő lehet, hogy hány elemet kell bele tenni működtetésükhöz. Lehet, hogy csak egyet, de bizonyos daraboknál akár négy is lehet ez a szám, de az viszont biztos, hogy több gombelem esetén hosszabb élettartamra számíthatunk. Ezeket utólag ugyan nem tudjuk befolyásolni (mint az elem márkájának kiválasztását például), csupán a karóra-vásárlási fázisban, ha előre gondolkodunk.

Vajon mennyi is lehet konkrétan az élettartama egy elemnek? Nos, gyártásuk során az a fő irányelv, hogy legalább egy évig bírják, mely azért nem azt jelenti, hogy évente kell cserélni az elemet, hiszen ez csupán a minimum időtartamot jelöli. A legtöbb 2-3 évig megbízhatóan működteti karóránkat, de vannak olyanok is, melyek 5 vagy akár 10 évig is kitartóan bírják. Ez a körülbelüli időintervallum természetesen jelölve van az elem csomagolásán.

Azért tudnak csak hozzávetőleges időtartamot meghatározni, mivel például a modernebb kvarcórák különlegesebb funkcióinak használata hamarabb lemerítheti őket. E funkciók alatt a különféle csipogásokat, ébresztőket, riasztásokat értjük. A gyári kalkulációba általában ezek napi egyszeri használatát számolják bele, így akinek időmérője rendelkezik ilyen funkciókkal, ügyeljen erre. Ezen felül tisztában kell lenni még azzal is, hogy a hőmérséklet is hatással van az elem élettartamára. Egy gombelem 25 fokban nyújtja az előírt teljesítményét, ez alatt viszont csökken.

Fontos befolyásoló tényezője óraelemünk élettartamának a kenőanyag állapota is. Karóránkban ugyanis van egy léptető motor és hozzá kapcsolódó fogaskerekek, melyek állandóan mozgásban vannak. Közöttük súrlódóerő áll fenn, melyet kenőanyagok (olaj) alkalmazásával csökkentenek, azonban ezek is elöregednek pár év alatt. Emiatt a súrlódóerő megnövekszik, amely nagyobb terhelést fejt ki az óra motorjára, tehát nagyobb áramfelvételre lesz szüksége a működéshez. Ezért tehát legalább 3-4 évente át kell olajoztatni karóránkat, hogy ilyen jellegű probléma ne merülhessen fel.

Mindent összevetve tehát a téma szempontjából fontos, hogy milyen extra funkciókkal rendelkezik karóránk, hány és milyen méretű elemek valók bele, illetve hogy milyen állapotban van a kenőanyag.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.