Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Mitől párásodhat be egy karóra?

2014.01.10.
Hírek

Előfordulhat, hogy a karóra belülről bepárásodik, mely jelenség láttán a tulajdonos sokszor nem tudja, mitől történhetett ez a szerencsétlen dolog. A legtöbb esetben hosszas gondolkozás után sem sikerül elfogadható magyarázatot találni a kérdésre. Leginkább az óra belsejébe kerülő nedvesség okozza a párásodást, ám vannak más okai is ezen jelenség kialakulásának.

 

 

A legegyértelműbb eset, mikor vízben történő használat után párásodik be a szerkezet, mely probléma jó pár órán keresztül látható is marad. Ilyenkor a gond forrása adott, csak az a kérdés, hogy a vízállónak hitt óra, mégis miért ázott be. Vannak azonban más esetek is, amikor a párásodást „rejtély” övezi. Lássuk a tényezőket, melyek segíthetnek a beázás okai kiderítésében.

Amennyiben a beázás kis mértékű, akkor előfordulhat, hogy a kondenzáció csak később jelentkezik. Ilyen esetben furcsa lehet, hogy az óra annak ellenére párásodik, hogy azt nem érte víz.

Amikor az óra tömítései elöregednek, vagy a korona elgörbül a szerkezet akár egy kézmosás alkalmával is beázhat. Ilyenkor a tulajdonos nem tudja, hogy órája már nem vízálló, ezért ugyanolyan módon használja tovább. Ezért is fontos, hogy az évenkénti szakemberrel történő ellenőriztetés, aki pont ezekre a területekre fogja fordítani a legnagyobb figyelmet.

Az óra párásodásához nem szükséges valóban beáznia a toknak. Lássuk ezeket az eseteket. Az óraházban látható üres teret levegő tölti ki, és ahogyan az embereket körülvevő levegőnek, úgy az óra belsejében találhatónak is van páratartalma, azaz kis mennyiségben gáz halmazállapotú vízmolekulák is vannak a szerkezetben. Ezek a molekulák akkor szoktak kicsapódni, - ezáltal párát okozni - amikor az óra üvege hirtelen hűl le. Ez a jelenség a kondenzáció.

Akkor is fennmarad a párásodás, ha hosszabb időn keresztül a hidegben tartózkodunk, annak ellenére is, hogy az óra üvege és a levegő belső hőmérséklete kiegyenlítődik. Ez azzal magyarázható, hogy a levegő víztartó képessége a hőmérséklet süllyedésével arányosan csökken, ezzel együtt a párolgás mértéke is kisebb.

Ha nem került víz az órába, akkor a benne található levegő páratartalma sem fokozódik, ebből fakadóan a felmelegedés után a párásodás megszűnik, a kicsapódott vízcseppek pedig ismét gáz halmazállapotúvá válnak. Összegezve elmondható, hogy a párásodás akkor is bekövetkezhet, ha nem tesszük ki közvetlenül víznek karóránkat.

A férfiak órája általában nagyobb, ezért ezekben több levegő van. Ezen karórákban tehát nagyobb a párásodás lehetősége, mint egy kisebb női óra esetén.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.