Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

Óra-fogalomtár

2013.11.19.
Hírek

Az órákkal kapcsolatos kifejezések a laikusok számára problémát okozhatnak. Mostani cikkünkben az alapvető fogalmakat próbáljuk elmagyarázni.

 

 

 

 

 

Automata szerkezet

Ez azt jelenti, hogy az óra működése nem igényel külön energiaellátó egységet (elem, vagy akku) mindössze a viselés során keletkező mozgási energiát hasznosítja mechanikus úton. A rugó felhúzása egy rotor segítségével zajlik, mely a karóra mozgását használja. Persze a korona segítségével ugyanúgy működésbe hozhatók ezek a szerkezetek, de vannak olyan gyártmányú órák, melyek kizárólag a mozgási energia felhasználásával húzhatóak fel.

COSC (Svájci Kronométer Minősítő Intézet)

Ez a legszigorúbb minősítés, amely során a mechanikus szerkezettel ellátott óra működését 15 napon keresztül figyelik különböző hőmérsékleten és helyzetekben. Karórák esetében maximum 10 másodperc járási eltérés megengedett. Csak akkor kaphatja meg az óra a kronométer elnevezést, ha az minden teszten a megfelelő értékeken belül teljesít.

Csapágykő

A szerkezet tengelyeinek csapágyazásáért felelős mesterségesen előállított drágakő. A különböző anyagok másképpen kopnak, ezért egy rendkívül kemény szintetikus anyagot alkalmaznak, melynél csak a gyémánt számít keményebbnek. Manapság már lehetőség van a gyémánttal megegyező keménységű anyagok előállítására mesterséges úton is.

Csavaros hátlap

Ezek a hátlapok a tokba vannak csavarozva és felnyitásukhoz speciális eszköz szükséges. Ilyen hátlappal korábban csak a búvárórák rendelkeztek, de manapság már sok esetben alkalmazzák a gyártók, mivel jobb vízhatlanságot biztosít.

Csavaros korona

Szintén a búvárórák sajátossága volt korábban, jellemzői pedig hogy a korona a jobb vízállóság érdekében plusz tömítéssel kapcsolódik a tokhoz. A búvárórák mellett a komolyabb igénybevételnek kitett sportórák esetében is előszeretettel alkalmazzák. A korona egyébként az a kis gomb a tok oldalán amely segít a beállításnál, felhúzásnál.

GMT (Greenwich-i középidő)

Olyan időzóna, mely lehetővé teszi az idő mérését a Föld egész területén. 1961-ben leváltotta az UTC, ami az egyezményes koordinált világidő, ez tartalmazta már a szökő másodperceket is. A GMT igazodik a Föld forgásához, ezért csillagászati méréseken kívül még előszeretettel használják.

Holdfázis

A Nap mindig csak a Hold egyik oldalát világítja meg, Teliholdkor a napsütötte, újholdkor pedig az árnyékos oldalát látjuk. A holdfázisok periódusa nagyjából 29-30 nap alatt változik, ilyenkor kerül ugyanolyan megvilágításba.

Járástartalék

A felhúzott óra tartalék működési ideje. Kronográfok esetében a stopper csökkentheti ezt az időt, hiszen az is rugóenergiát emészt fel, mozgatáskor.

Kvarc szerkezet

Az olyan órákat nevezzük kvarc szerkezetűnek, mely működése a kvarckristály rezgésén múlik. Gyártanak digitális, valamint analóg kijelzésű változatokat is.

Lünetta

A számlap körüli gyűrű, mely díszítő elemként is funkcionál, de búváróráknál a merülési időt is mérhetjük vele. Ezeknél az óráknál biztonsági okok miatt a lünetta kizárólag az óra járásával ellentétes irányban mozgatható.

Öröknaptáras óra

Az ilyen órákban a dátum kijelzése előreprogramozottan zajlik. Automata szerkezetekben kicsit bonyolultabb a megvalósítása, ez az óra árán is érezhető, de nagy pozitívumnak számít, hogy az ilyen órákat körülbelül 100 évente kell programozni.

Rotor

Általában ez egy félkör alakú szerkezet, mely az órarugót természetes mozgással hozza lendületbe. Az autómata szerkezetű órákban található.

Swiss made

Csak azok az órák kaphatják meg ezt a feliratot, melyek szerkezetének minimum 50%-a svájcban készült alkatrészeket tartalmaz, svájci tokkal rendelkezik, valamint itt is szerelték a tokba. Amennyiben a tok nem svájci, akkor a „swissmovement” felirat kerülhet az órára, ha a szerkezet megfelel az erre vonatkozó szabályoknak.

Szkeleton

Az átlátszó elő-és hátlapú órákat hívjuk így. Ezek működése megfigyelhető bármilyen irányból és a vázszerkezetet igyekeznek minél vékonyabbra készíteni, ezzel segítve a működés megfigyelését.

Tourbillon

A billenőkereket és gátszerkezetet tartalmazó egység, amely a saját tengelye körül mozog. A forgási idő általában 1 perc, ezért a másodpercmutató tengelyét is ebbe a részbe szokták építeni.

Trícium

Ez az enyhén radioaktív anyag, foszforral keverve fényt bocsát ki. Az óra mutatóját és számlapját szokták bevonni ezzel az anyaggal, hogy sötétben is bármikor leolvasható legyen a pontos idő.

Zafírüveg

Nem olyan rugalmas, mint a plexi, viszont sokkal karcállóbb. Szintetikus zafírból készül, keménysége pedig egyedül a gyémánténál kisebb.

Remélem, hogy a bejegyzés olvasása után sokkal könnyebben fog menni az óraválasztás.