Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Pár szóban a nemesacélról és az óratokokról

2014.04.09.
Hírek

A nemesacél az az anyag, amely más elemek hozzáadásával – például mangán, króm, nikkel – bizonyos szempontok szerint felülmúlja az acélt. Eltér a keménysége, a mágneses sajátosságai, valamint az elektromossága is. A nemesacélt a világ számos területén, különféle vállalatok alkalmazzák termékeik előállításához. Ékszerek és órák gyártása esetén ezen anyag antiallergén változatát szokták felhasználni.

 

 

Az egyszerű, acélszínű változatokon kívül készítenek más színű nemesacélokat is. Népszerűek az arany, fekete és kék változatok is. Ezeket a színeket PVD technológiával állítják elő és így kerül a bázis felületre. A PVD bevonatokról további érdekes és hasznos információkat olvashatsz egy korábbi cikkünkben. Fontos elmondani, hogy a folyamat után csupán elszíneződik az anyag, tulajdonságai nem változnak meg! Bár a PVD bevonat csak néhány mikron vastagságú, az acél ellenállósága minimálisan ugyan, de nő. Míg az egyszerű acélszínű nemesacélokon kevésbé, úgy a színezett nemesacélokon jobban észrevehetőek a karcolások, sérülések.

Karóra tokok

Ahány karóra, annyiféle tok létezik. A legelterjedtebb és népszerűbb az acélból készült tokok csoportja, de előszeretettel használnak műanyagot, ezüstöt, titánt és más anyagokat is. Ezen utóbbiakat a gyártás után, utólag krómozzák, vagy vonják be ródiummal.

Léteznek olyan óragyártók is, melyek foglalkoznak arany, illetve platina óratokok készítésével, gyártásával is, bár érhetően ezen darabok ára sokkal magasabb.

A titánból készült karóratokok napjainkban már egyáltalán nem olyan különlegesek és ritkák, azonban nagyon közkedveltek. Népszerűségét a következő tulajdonságainak köszönheti ez az anyag. A titán súlya nagyjából a tizede az acéltokoknak, azonban sokkal keményebb is ezen társainál. Népszerűségét tovább növeli, hogy antiallergén, így a fémallergiával küszködők is bátran hordhatnak ilyen karórákat.

A műanyag használata főleg a divat és funkcionális órákat gyártó cégekre jellemző – például a Casio – akik műanyag felhasználásával dobják piacra bizonyos modelljeiket. Az imént említett márka G-Shock termékcsoportját szinte teljes egészében műanyag tokozással, illetve szíjakkal gyártja, mivel ezzel tudták elérni, hogy a karórák külső behatásokkal szembeni ellenállósága rendkívül megnövekedett.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.