Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
OTP Bankártyás fizetés
Hírek

Tippek, hogy ne ázzon be a karóra!

2014.06.20.
Hírek

A tökéletesen működő karóra szerkezetének, elektronikájának legnagyobb ellensége a víz, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a beázás elleni védelemre.

 

 

 

 

Erre azért is fontos rendszeresen ellenőriztetni karóránk állapotát, mert a beázás kismértékű is lehet, így akár az is előfordulhat, hogy észre sem vesszük és a komolyabb problémák csak később mutatkoznak meg. A legfontosabb dolog természetesen, hogy tisztában kell lennünk a karórák vízállóságával és azzal, hogy milyen körülmények között szabad hordanunk azt. Vannak olyan modellek, amelyeket már esőben sem szabad viselni, de vannak olyanok is, amikben akár zuhanyozni is lehet. Nagyon széles skálán mozog a karórák vízállósága, és a kategóriák közötti határok vékonyak. Hiába garanciás a karóránk, ha nem rendeltetésszerűen használjuk azt és ebből kifolyólag keletkezik kár, nem fogják tudni garanciásan megcsinálni.


Nem ajánlott azoknál a tevékenységeknél viselni az órát, melyek során megsérülhet. Ez magától értetődőnek tűnhet, azonban sokszor történik baleset ezen tény figyelmen kívül hagyása miatt. Az óra üvegén található karcolások, apró sérülések árthatnak a karóra vízállóságának, tehát megnő a beázás esélye. Ha bármilyen sérülés jönne létre az órán, akkor érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, hogy a probléma orvosolva legyen. A legtöbb karóra nagyon masszív anyagok felhasználásával készül, így ha nekiütjük valaminek véletlenül, jobb esetben csak a vízállósági képessége sérül.


Érdemes ismerni az órát alkotó alapanyagokat is, hiszen ezen ismeretből is sok minden leszűrhető. Ha az óra tokja oxidációra hajlamos fémötvözetből készült, akkor az idő múlásával korróziós folyamatok léphetnek működésbe. Később ez továbbterjedhet a tömítésekre is, ami végül teljes beázáshoz vezet. Ezt a legkönnyebben úgy küszöbölhetjük ki, ha rendszeresen ellenőriztetjük karóránk tömítéseit, alkatrészeit. A titániumból vagy kerámiából készült tokokat ez a veszély nem fenyegeti, így ezen modellek előnyben vannak a több karórához képest.


A víz behatolását alapvetően a tömítések akadályozzák meg, melyek a nyomógomboknál, a hátlapnál, a koronánál és az üvegnél találhatóak meg. Ezek a tömítések azonban nem tartanak ki az idők végezetéig, nagyjából csupán két évig lehetünk biztosak hibátlan működésükben. A két év letelte után elkezdenek öregedni, elvesztik rugalmasságukat. Ez a hozzávetőleges időtartam is csökkenhet, ha vegyszerekkel, sós tengervízzel, szappannal sokat érintkezünk. Szaunába sem ajánlott karórával beülni, érdemes ezeket a helyzeteket elkerülni, hiszen az idegen anyagok ellen nem tud védekezni az óra.


Végül, de nem utolsó sorban csak ismételni tudom önmagam. Fontos az éves ellenőriztetés, mely során kiderülhetnek a rejtett problémák!