Telefon: +36 70 317 7433
E-mail: info@vacziora.hu
Megrendelés
Kosár
db termék 0 Ft
Márkák
aktuális információk
Ha nem akar lemaradni legfrisebb híreinkről akcióinkról, iratkozzon fel értesítő levelünkre:
feliratkozás

Később bármikor egyszerűen leiratkozat.
Barion Bankártyás fizetés
Hírek

Vajon az óraállítás jelentős megtakarítás vagy csak bonyodalom?

2014.10.27.
Hírek

Az óraállítás évente kétszer kissé megzavarja az embereket. Most arra a kérdésre igyekszünk választ adni, hogy tényleg szükség van-e a tavaszi és őszi óraátállításokra.

 

Az utóbbi években merült fel a kérdés, hogy van-e értelme évente kétszer változtatni az óra járásán, hiszen ez egészségügyi, akár még közlekedési problémákhoz is vezethet.

 

A nyári időszámításnak köszönhetően mintegy hatmilliárd forinttal csökken az áramfelhasználás költsége. A fogyasztás így nagyjából 120 gigawattórával kevesebb, mint ha nem lenne átállás. Ez a megtakarított mennyiség körülbelül egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg. Az egyik vezető energiaszektorban dolgozó cég egyébként már évek óta gyűjti és elemzi az adatokat, amik a fogyasztásra vonatkoznak.


Sok kutató – leginkább az Egyesült Államokban – vitatja az óraállítás pozitív hatásait. Évről-évre hallhatunk olyan meggyőző statisztikákról, melyek arról szólnak, hogy mekkora és milyen megtakarítást jelent az állítás, de ilyenkor érdemes utánagondolni, hogy mit hasonlítunk össze mivel. Hazánkban legutóbb 1980-ban vezették be ismét a téli-nyári időszámítást. Azonban a mostani adatokat nehéz lenne összehasonlítani a közel 30 évvel ezelőttiekkel. Azt is figyelembe kell venni, hogy az áramfogyasztás mindig függ az időjárástól is.


Az utolsó óraállítás nélküli év a hetvenes évek végén volt, így a megtakarítás mértékére csupán egy becslést lehet készíteni. Ez a becslés az óraállítás körüli, nagyjából hasonló típusú napok fogyasztó igényalakulásának összehasonlításán alapul. Az óraállítás lényege, hogy az aktív munkával töltött idő a világos napszakra essen, hiszen így kevesebb áramot kell fogyasztani, mintha még sötétben is dolgozni kéne, és emiatt villanyt kapcsolni.


A szakemberek szerint nem jelent annyi megtakarítást az óraállítás, mint régebben, hiszen az új rendszerek sokkal rugalmasabbak, jobban alkalmazkodnak a külső körülményekhez. Napjainkban már számos olyan elektromos eszközt használunk a mindennapok során, melyek fogyasztásán semmit nem módosít, hogy azokat világosban, vagy sötétben használjuk. Régebben a terhelési csúcsok télre estek, de akkor is inkább a világításra, esetleg az esti rádiózásokra. Tévézésre ritkán, fűtésre pedig szinte egyáltalán nem használták az áramot.


Az óraállítás bevezetésekor a legnagyobb áramfogyasztást a közvilágítás adta ki, amely eleinte kapcsolóórás rendszerben működött. Ma már számítógépek vezérlik a közvilágítást, amik a kültéri fény ereje szerint, sötétedéskor gyújtják fel a lámpákat.


Mindent összevetve ma már korántsem jelent akkora megtakarítást a nyáriról a téli időszámításra való átállás, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és sokaknak nehézséget okoz, hogy ilyenkor bioritmusuknak is át kell állnia az egy órás eltérésre.

Mobil verzió
Árukereső.hu Árukereső.hu


Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.